Veckans meny v. 12

Jag har i några månader kört ganska strikt med veckans meny, det kan avvika någon gång men inte så ofta. Med allt som pågår i mitt liv så är det skönt att behöva slippa dagligen tänka ut vad som skall serveras till middag här hemma. Våra menyer baseras på hur vi jobbar, först hem är den som gör middagen. Förutom att vi sparar en hel del tid så sparar man även pengar samt miljön då man enbart köper det som behövs för veckan som gäller och på så sätt även slänger mycket mindre, vi planerar även in matlådor till jobbet vissa dagar.

 

Vecka 14

 Måndag
Vita bönor - gryta

Tisdag
 Hemmagjord pizza 

Onsdag
Middag hos mina föräldrar

Torsdag
Krämig tagliatelle med kyckling

Fredag
Köttbullar i tomatsås med potatismos

Lördag
Benfri lamm med potatisklyftor och sås

 Söndag
Zuccinirösti med vitlökssås

 
Krämig tagliatelle med kyckling - recept kommer inom kort 
 

Taggar: veckans matsedel, veckans meny;
SnapWidget · Instagram Widget

Amerikanska pannkakor

Hos oss är pannkakor alltid en favorit och för mig är det det lättaste som finns. Oavsett om det är dessert eller mellanmål så barnen blir alltid glada. Denna gången delar jag med mig recept för amerikanska minipannkakor, de kan göras även som stora men i vårt hem föredrar vi små av flera anledningar.
 
 
- Ingredienser -
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 ägg

- Gör såhär -
Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölk, smör och ägg.
Stek varje pannkaka i ca 1,5-2 min på varje sida på medium värme.
 
Taggar: Nutella, amerikanska pannkakor, bob, cookingwithilhana, mellanmål, minipannkakor, pannkakor, snacks, sylt, önos;
SnapWidget · Instagram Widget

Čorba - Bosnisk potatis soppa

En rätt som många älskar här hemma är bosnisk potatis soppa med nötkött. Barnen blir alltid glada när de ser det på veckans meny, ävrn våra besökare älskar denna soppa och jag serverar den alltid med hembakat bröd (recept på brödet hittar ni här). Denna soppa är en väldigt matig och mättande soppa.
 
 
- Ingredienser -
  • 800 g grytbitar i nöt
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 burk finkrossad tomat (ca 400 g)
  • 2 morötter
  • 1/2 kg potatis
  • 4 dl ärtor, majs och paprika blandning
  • Salt
  • Peppar
  • Pulverpaprika
  • Vegeta
  • Vatten
 
- Gör såhär -
Tärna köttet till ca 1,5-2 cm tärnor. Hacka löken och fräs den i olivoljan, tillsätt köttet när löken har blivit mjuk. När köttet fått jämn stekyta på alla sidor så häller man på ca 3 dl vatten och låter köttet koka så allt vatten försvinner. När vattnet försvunnit häller man på lika mycket vatten igen, kryddorna, tomatpuré och den finkrossade tomaten och låter det koka på medelvärme. När vätskan har kokats upp så häller man på mer vatten och fortsätter med denna procedur tills köttet blivit mört. Under tiden som köttet sjuder på spisen så kan man förbereda resterande av ingredienserna. Skala potatisen och morötterna och tärna till lika stora tärnor som köttet och häll i dem i grytan och låter det koka ihop tills de blivit mjuka. De sista 10-15 min häller man i blandningen från ärtor, majs och paprika. 
 
Servera gärna med en klick creme fraiche eller fetaost.
 
Såhär ser det ut på och vid spisen när det är čorba på menyn.
 
 
SnapWidget · Instagram Widget