Där jag kommer ifrån så äter man bröd till allt, bröd finns på bordet vid varje måltid. Jag lärde mig göra bröd redan när jag var tio, har alltid tyckt det är kul att baka även om det inte alltid har varit något att skryta med men träning ger färdighet och jag tycker att jag har blivit ganska duktig med åren.
Favoritbrödet här hemma, förutom kiflice är detta bröd som jag bakar oftast.

- Ingredienser -
- 200 vetemjöl
- 1/2 påse torrjäst (#kornjäst)
- 1 dl ljummen mjölk
- 2 msk olja + lite olja till bänken
- 1 1/2 dl ljummet vatten
- 1 tsk socker
- 1 krm salt
- Gör såhär -
Blanda mjölken, 1/2 dl vatten, socker och jäst i en skål/mugg och låt det "jäsa" i muggen i ca 5-10 min. Under tiden förbereder du resterande ingredienserna och när massan med jästen jäst så häller du detta i och knådar fram en jämn och slät deg. Arbeta degen ca 10 min, jag använder mig av en matberedare för att jag personligen anser att jag kan aldrig knåda degen så bra som en maskin kan. Låt degen jäsa tills den är minst dubbelt så stor, jag lägger degdunken någonstans varmt som t.ex. i fönstret där solen skiner eller i hallen där varmluftspumpen blåser varmt hela tiden. När degen jäst klart så knådar man degen igen och sen låter den jäsa en gång till, denna gång ca 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Efter att den jäst för andra gången så börjar man göra limporna, man mjölar bänken och knådar degen på bänken till en fin boll som man sedan delar i två. Knåda de två delarna till två bollar tills all mjöl är borta, olja bänken lite och kavla sedan ut degen som en fyrkant och rulla sedan in degen som en rulltårta och lägg på en ugnsform i plåt med bakplåtspapper och låter limporna jäsa tills minst dubbel storlek.
