I Bosnien och Hercegovina finns det många bagerier, man kan nog säga att varje kvarter har minst ett bageri. Något som jag älskar är att många av bagerierna har oftast öppet dygnet runt så när man är sugen på något gott så finns det alltid något bageri i närheten som har öppet och just dessa kiflice är alltid nybakade och varma när man köper dem, oavsett tid på dagen.
Jag har i många år sökt och testat en massa recept innan jag äntligen har funnit det rätta så nu vill jag dela med mig av den.

- Ingredienser -
- 1 kg vetemjöl
- 400 ml ljummet vatten
- 100 ml ljummen mjölk
- 100 ml olja
- 1 påse torrjäst (#kronjäst)
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 tesked ättika
- Gör så här -
Blanda den ljummna mjölken med jäst och socker i en kopp och låt den stiga (jäsa) i ca. 5-10 minuter.
Förbered resten av ingredienserna under tiden och när jästen har stigit blanda alla ingredienser och arbeta degen tills det är allt jämn och fin, jobba med degen i minst 10 min så den blir ordenligt knådad. Låt det jäsa i 1 timme, knåda degen igen och låt den jäsa igen i 30 minuter.
När du låter degen jäsa för andra gången så slå på ugnen på högsta temperaturen (275 C är min).
När degen har jäst för andra gången, jobba med degen och sedan dela den i 40 bollar, ca 40 g per boll så är de lagom stora. Arbeta med bollarna en efter en med en kavel, rulla degbitarna ut till ovala plattor med spetsiga kanter och sedan rulla till pinnar. Vill man ha samma utseende på på mina så kan man göra som på bilden till höger, göra 5 st (ca 3 cm långa) skärningar i den delen av degen som man rullar mot.

Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt dem jäsa i minst 30 minuter, innan de ska i ugn ska man pensla rikligt med vatten. Grädda dem i ugnen tills de fått gyllengul färg som på fotot. Lycka till!
- TIPS -
Dessa brödgifflarna kan man tex. fylla med vanlig kokkorv, ost eller annan fyllning. Det blir riktigt gott och barnen älskar dem. Perfekt att ha med dem på utflykt, lika goda kalla som varma.
Dessa brödgifflarna kan man tex. fylla med vanlig kokkorv, ost eller annan fyllning. Det blir riktigt gott och barnen älskar dem. Perfekt att ha med dem på utflykt, lika goda kalla som varma.
